Skip links

Groene Kinderopvang bij Kindercentrum Prinses Amalia

Alle kinderen weer naar buiten in de natuur
Omdat kinderen juist in de eerste jaren van hun leven blijvend gevoel voor natuur ontwikkelen, is het zo belangrijk om als kindercentrum ‘groene’ activiteiten aan te bieden. Amalia heeft zich aangemeld bij Groen Cement als Groene Kinderopvang organisatie. Groen Cement geeft informatie aan kinderdagverblijven over de inrichting van groene buitenruimtes, buitenactiviteiten en de natuurbelevenis van kinderen.

Kwaliteitsmerk

Op 8 oktober 2018 heeft Kindercentrum Prinses Amalia het Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang ontvangen!

Wij zijn super trots op dit Kwaliteitsmerk. Kindercentrum Prinses Amalia voldeed aan alle gevraagde kenmerken van Stichting Groen Cement. De tuin van Kindercentrum Prinses Amalia is een groene oase is een grote stad. De kinderen kunnen er heerlijk spelen en ontdekken. Er is een zandbak, een klimtoestel en grote moestuin bakken. Ook is er een waterstroompje van opgevangen regenwater zodat kinderen kunnen spelen met water en zand. Er is ruimte om te klimmen en er zijn verschillende ondergronden om op te lopen. De kinderen zaaien en oogsten groenten en fruit en daarvan maken zij een salade, soep of pizza. Het kindercentrum werkt samen met de Educatieve Tuin en Kinderboerderij de Bokkesprong. Samen worden mooie groene activiteiten neergezet zoals een rugzakroute, driedaagse in de natuur, uilenballen uitpluizen en nog veel meer!

Dag van de groene kinderopvang!
Jaarlijks is de derde dinsdag in mei ‘Dag van de Groene Kinderopvang’. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan groen. Zo wordt zichtbaar hoe leuk en belangrijk het is om de kinderen buiten te laten spelen in de natuur. Drie pedagogisch medewerkers vormen een groene werkgroep en bedenken leuke activiteiten voor deze dag.

Eén keer in de twee weken bezoeken de kinderen van de peutergroepen en de buitenschoolse opvang de educatieve tuinen.

  • De kinderen maken kennis met de tuin en planten en zaaien.
  • De kinderen zoeken kleine beestjes (worm, slak, vlinder, spin, vlieg, lieveheersbeestje, pissebed, hommel, duizendpoot) volgens een zoekkaart en maken memory kaarten.
  • De kinderen mogen wandelen in het doolhof. In het midden van het doolhof kunnen de kinderen voorgelezen worden.
  • De kinderen gaan op onderzoek in de kruidentuin. Zo prikkelen we de zintuigen voelen, ruiken en proeven.
  • De kinderen mogen oogsten en nemen groenten mee naar de groep om hier bijvoorbeeld een salade van te maken. Daarnaast brengen de kinderen regelmatig een bezoek aan de kinderboerderij.

Modderdag
Elk jaar doet Kindercentrum Prinses Amalia mee aan de nationale Modderdag. Tijdens deze dag staat het beleven van modder centraal. Kinderen ervaren de modder met al hun zintuigen: voelen, ruiken, horen, proeven en zien.