Skip links

 

 

 

De grondlegster van een multiculturele opvang in Rotterdam

Kindercentrum Prinses Amalia heeft een bijzondere geschiedenis. De wortels van het kindercentrum worden gevormd door Oma van der Poel.

Kinderdagverblijf Het Vinkje

Oma van der Poel was een bijzondere vrouw die het als haar roeping zag om voor kansarme kinderen te zorgen. In de wijk Spangen, bood zij zonder subsidie kinderopvang aan. Ze heeft ruim vijftig jaar gezorgd voor kinderen uit kansarme gezinnen met een multiculturele achtergrond. Elk kind was welkom bij haar thuis, dag en nacht, 7 dagen in de week. Ze zorgde voor de kinderen alsof het haar eigen kinderen waren, in haar eigen woning. Oma van der Poel was een geliefd en herkend persoon in de wijk, de liefste oma van Rotterdam.

Toen kinderopvang Het Vinkje niet meer kon voldoen aan de wet- en regelgeving van de kinderopvang kwam er een andere oplossing, voor Oma van der Poel en de kinderen. Deelgemeente Delfshaven heeft toen samen met andere betrokkenen een nieuw kindercentrum neergezet, genaamd Kindercentrum Prinses Amalia.

De eerste steen

Op vrijdag 11 april 2003 legde de internationale Kiwanis de eerste steen voor kinderdagverblijf Het Vinkje en al snel bij de opening op 23 april 2004 werd de naam veranderd in Kindercentrum Prinses Amalia. Inmiddels bestaat het kindercentrum meer dan 15 jaar en bieden we verschillende vormen aan van opvang.

Een prachtwerk

Oma van der Poel is op 26 mei 2013, op 86-jarige leeftijd overleden. Ze werd beloond voor haar vrijwilligerswerk in de stad met een Erasmusspeld. Bij de KRO Heldenverkiezing werd ze tweede, ze kreeg 6000 stemmen. Ze heeft een prachtwerk achtergelaten aan de Spaanseweg 20, te Rotterdam. Oma van der Poel wordt ieder jaar op 6 november herdacht in de tuin van ons kindercentrum door medewerkers, ouders en kinderen.

Bron: Rijnmond nieuws