Bij Kindercentrum Prinses Amalia werken wij met een pedagogisch beleidsplan. In dit plan staat uitgewerkt hoe wij met de kinderen omgaan en waarom wij dat zo doen. Ieder kind is uniek en bijzonder; we willen dat ieder kind zich ontwikkelt in een veilige, vertrouwde en plezierige omgeving.
Uitgangspunten:
Pedagogische visie: Regio Emilia
Op alle peutergroepen wordt er gewerkt volgens de pedagogische visie van Reggio Emilia. Vanuit deze zienswijze bieden we de kinderen creatieve activiteiten, situaties, materialen en technieken aan; zodat kinderen gaan ontdekken en zich op vele manieren gaan uiten. We kijken en luisteren naar de kinderen en sluiten aan bij hun ideeën en behoefte.
De groepen zijn ingericht met uitdagende hoeken, zoals een knutsel-, lees-, bouw- en huishoek en maken gebruik van kosteloos materiaal zoals touw, lapjes stof, hout en flessendopjes. Ook hangen er spiegels in de groepen waardoor kinderen zichzelf kunnen bekijken en werkjes van kinderen worden opgehangen zodat iedereen ze kan bewonderen.
Ben ik in Beeld
Dagelijks wordt er op de peutergroepen een voorschoolse activiteit (Ben ik in Beeld) aangeboden, die vaak samenhangt met een thema. Het programma stimuleert de brede ontwikkeling van de kinderen. Op speelse wijze en met verschillende activiteiten en uitdagend speel- en leermomenten wordt er aandacht besteed aan taal, sociaal communicatieve vaardigheden, motoriek (bewegen) en de eenvoudige beginselen van het rekenen. Onderdeel van ‘Ben ik in beeld’ is het werken met Puk. Puk is een vrolijke handpop. Samen met Puk beleven de kinderen de leukste avonturen op de groep.
Gezond eten en drinken
Het kindercentrum is een ‘Lekker Fit’ organisatie. Wij vinden het belangrijk dat kinderen gezond eten en drinken en voldoende bewegen. Op de peutergroepen drinken de kinderen (fruit)water, thee en/of melk. Naast de brood- en verse maaltijden krijgen ze een fruit- en groentehapje. Om de kinderen positief te stimuleren tijdens de eetmomenten eten de pedagogisch medewerkers mee. Verder hanteren wij een ‘Gezond Traktatiebeleid.’ Dit houdt in dat kinderen gezonde dingen mogen trakteren voor hun verjaardag.
Buitenspelen en de natuur ontdekken
Het kindercentrum is een ‘groene kinderopvang’ waar natuurbeleving en buitenspelen centraal staan. Wij spelen daarom iedere dag buiten, ook wanneer het een beetje regent.
We bieden de kinderen ‘groene activiteiten’ aan, zoals spelen met water en zand en moestuinen planten en verzorgen. Ook gaan de peutergroepen regelmatig naar de Educatieve Tuin en doen wij elk jaar mee met Modderdag en de ‘Dag van de Groene Kinderopvang.’
Ouderbetrokkenheid
Wij vinden het belangrijk om ouders goed op de hoogte te houden van de ontwikkeling van de kinderen en het beleid van de opvang. Ouderbetrokkenheid wordt onder andere vormgegeven door:
- Dagelijkse breng- en haalmomenten
Deze momenten zijn belangrijk om elkaar te infomeren over het kind, bijvoorbeeld over hoe het kind zich voelt als het gebracht of opgehaald wordt of over eetmomenten.
Deze gesprekken vinden plaats tussen de pedagogisch medewerker en de ouder waarbij informatie over de ontwikkeling van het kind wordt besproken aan de hand van de observatiemethode.
We organiseren minimaal drie keer per jaar een ouderavond waarbij een specifiek thema besproken wordt.
Elke week wordt er door de VVE-coach een ouderspreekuur gehouden, waar u terecht kan met al uw vragen over de ontwikkeling van uw kind. Wanneer uw extra zorgen heeft kan de orthopedagoog ingeschakeld worden voor extra advies en begeleiding.
Wilt u meer weten over onze visie en werkwijze op het kindercentrum? In het pedagogisch beleidsplan kunt u meer hierover lezen.